NHAN TAM DENTAL CLINIC – IMPLANT AND COSMETIC DENTISTRY

Allo doctors: Q & A about extractions

Author: Dr. Nhan Tam View: 590
Allo doctor - answer questions related to tooth extraction such as: in which cases it is impossible to extract teeth, can pregnant patients have teeth extracted, tooth extraction will cause any neurological complications or not...

1. Question: Which cases can not be extracted?

Answer: Cases that cannot be extracted immediately may be due to systemic or local disease.

  • Systemic disease: including coagulopathy, uncontrolled cardiovascular disease, blood malignancy, uncontrolled diabetes, and some medications. In these cases, it is advisable to consult a specialist and intervene only when the patient's pathology has stabilized after medical treatment.
  • Local pathology: including teeth in the area undergoing radiation therapy and acute infection.

2. Question: Can a pregnant patient have a tooth extracted?

Answer: It is usually recommended to postpone the extraction of teeth in pregnant women if it is not urgent, the most convenient time to extract teeth in pregnant patients is the second trimester of pregnancy. In case of extreme need, if you have to extract teeth in the first 3 months or the last 3 months of pregnancy, you must consult an obstetrician.

3. Question: How many teeth can be extracted at the same time?

Answer: The number of teeth extracted at each time depends on the position of the teeth, the condition of the teeth and the patient's health, 2 to 3 adjacent teeth can be extracted at the same time. The teeth on both sides of the jaw should not be extracted at the same time because it interferes with the patient's eating.

4. Question: Is it possible to have multiple teeth extracted at the same time?

Answer: This is a case of mass extraction of teeth, this method can be applied to some special cases: extraction of all indicated teeth combined with jaw bone adjustment to create a good foundation for the posterior denture. this. This method has the advantage of shortening the treatment time for the patient, the patient only needs to take the drug and bear the pain once.

5. Question: Should all the undeveloped underground teeth be extracted on the jaw?

Answer: It is not necessary to extract all the underground teeth on the arch without causing complications. In some cases, teeth must be extracted at the request of orthopedic or prosthetic specialists. However, periodic follow-up is required to detect early disease progression.

6. Question: Does tooth extraction cause any neurological complications?

Answer: No, tooth extraction does not affect the nerves, except for some rare cases such as extraction of the lower molars, especially wisdom teeth, which can cause numbness of the lips after extraction due to the position of the roots close to the teeth. nerve pathways. This situation will recover gradually over time.

7. Question: How to take care after tooth extraction?

Answer: It is necessary to bite the gauze at the extraction site for at least 20 minutes after. Absolutely do not spit, gargle especially with saltwater within 6 hours after spitting. Eat soft and cold foods for at least 2 hours after extraction, avoid chewing hard at the extraction site. Do not touch the wound with your hands or use other objects. Avoid biting your lips, cheeks, or tongue while you are numb.

8. Question: After tooth extraction, there is bleeding at the extraction site, what should I do?

Answer: Should use clean cotton or gauze placed at the extraction site, bite tightly and keep it in place for 20 minutes, limit rinsing within the first 6 hours after tooth extraction, avoid chewing at the tooth location just spit. Return to the dental clinic for follow-up visits if bleeding does not improve or increase.

9. Question: Should I rinse my mouth with salt water after tooth extraction to disinfect the wound?

Answer: After tooth extraction, there will be a blood clot in the socket to prevent bleeding. Absolutely do not rinse your mouth, hydrate with salt water after tooth extraction because it will prevent the formation of blood clots, seal the extraction wound and dislodge the clot that has formed in the socket after tooth extraction, causing bleeding after tooth extraction.

10. Question: The tooth is swollen and painful, should it be extracted immediately?

Answer: Normally, tooth extraction should not be done in such cases because the anesthetic will be less effective, the patient will have a lot of pain during extraction and there is a risk of recurrent infection. Should have medical treatment first (antibiotics, pain relievers and reduce swelling) for 1-3 days. However, there are also cases that can be extracted immediately but must follow some strict requirements of the doctor.

11. Question: How long after tooth extraction can you redo dentures at the extraction site?

Answer: The time depends on the level of bone loss of each person, on average 1 month after tooth extraction so that the alveolar bone and gums have a stable healing time.

12. Question: Is it necessary to take hemostatic medication before and after tooth extraction?

Answer: Usually after tooth extraction, only local measures can be used to prevent bleeding at the extraction site. However, some patients with systemic diseases that are prone to bleeding (hemorrhagic diseases, cirrhosis of the liver...) may have to be used together with hemostatic drugs before and after tooth extraction but must be prescribed by the doctor. doctor.

13. Question: Should I fast before tooth extraction?

Answer: Absolutely not on an empty stomach when pulling teeth because the patient is easily tired and fainted under anesthesia due to hypoglycemia. Moreover, patients often fast after spitting because it is difficult to eat and chew, so there will be a long period of fasting that causes loss of strength.